søndag den 20. februar 2011

Balance

- Det handler om balance. Altså, det hele - alting. Hvis jeg forsøger at forme hele min skalle, rundt om hvad det dækker, imploderer den simpelthen.

- Prøv ...

- *tænke, tænke*.

(indre dialoger stinker!)

- Øhh. Jeg prøvede at forklare det igår, men det gik ikke særlig godt - det der kom ud var noget hakket kød ala hjernemasse. Men - ah, jeg starter sgu forfra.

Økonomer ved det her. For dem handler det grundlæggende om at strukturere. Holde orden i tallene - fortidens, nutidens OG ikke mindst fremtidens. Et gennemstruktureret regnskab er ikke blot en markør, men en fortættet fortælling, om hvordan virksomheden har det. Hvor den har været og - uhh. hvad fremtiden vil bringe.

En god talmagter tager sjældent fejl. Du kan bogstaveligt talt tælle dig frem til alting, du har brug for at vide. (undtaget naturligvis faktor X, det store X, som i kybernetikken er det uforudsigelige. Det Uberegnelige - men den må vi tage en anden dag).

Nede i bunden af svineriet har du det dejlige lette-fyldige ord BALANCE.  Bundlinien. De store B'ers paradis.

Der er ingen vej uden om bundlinien - eller balancen. That's it! Klokken er faldet i slag og den fede dame bla.bla.bla. ...

Forestil dig så en virksomhed, et menneske, et liv, et samfund whatever ude af balance ...

En enhed (sorry, men et eller andet må dække alle aspekterne i det ubalancerede) der er "ude af balance" - (en god gammel kending i hverdagssproget, ikke sandt:)) vil søge balancen. Og her bliver det finurligt og meget besværligt.

- Ser du - at finde eller få balanceret skidtet handler om processer. En proces kan udtrykkes  og erkendes i ord - og udmønter sig i handling. Eller, forhåbentlig udmønter det sig i en handling! It's not a given.

Lad os bare udtrykke det således: En vellykket proces, der stræber imod en afbalancering af skævheder i systemerne, vil og SKAL få os til at handle. Sparke os igang med at forandre, forny, forbedre tingenes ulige fordeling eller skæve tilstand.

Vi skal ud i skuret <---, metaforisk, men så sandelig oss i bogstavligste forstand og rode alt det gamle brugbare ral, vi (over tid)  har samlet sammen igennem, og finde på nye måder (eller gamle) at anvende de her ting på.

Det var bare lige det, jeg ville sige. Hvis ellers ordene kunne komme rigtigt ud:)

... fortsættes.

2 kommentarer:

  1. *Håndkast herfra*

    Du har SÅ meget ret, men kors, hvor er det unemt at holde styr på alle de regnskaber samtidig!!

    :-D

    SvarSlet